Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Doel ouderschapsplan

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben minderjarige kinderen dan zijn jullie wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken. Het ouderschapsplan is verplicht als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag) of als jullie samenwonen en gezamenlijk het gezag hebben.

Het ouderschapsplan is sinds 2009 verplicht. Het doel van het ouderschapsplan is om ouders ervan bewust te maken dat zij na de scheiding samen verantwoordelijk blijven voor de zorg- en opvoeding. Dit betekent niet, dat jullie in de praktijk jullie kinderen ook evenveel zien. Het hoeveel en wanneer van de verdeling spreken jullie af in een zorgregeling. Wel is het de bedoeling dat de kinderen met jullie allebei contact en omgang hebben.

Het is mijn ervaring dat het soms lastig is om gezamenlijk een goed en gedegen ouderschapsplan op te stellen. Jullie vinden het wel heel belangrijk, maar de communicatie loopt wat stroef door alle emoties en juist nu moeten jullie kunnen praten over de opvoeding en zorg na de scheiding.

Ik kan jullie helpen om samen het ouderschapsplan te bespreken en goed op papier te zetten. Jullie kunnen mij vrijblijvend om hulp vragen.

Omgangs- en zorgregeling

Is er een verschil tussen een omgangsregeling en een zorgregeling? In de praktijk worden deze termen door elkaar gebruikt. Juridisch is er wel degelijk een verschil. Als jullie gezamenlijk gezag hebben spreken we juridisch over een zorgregeling. Als één ouder gezag heeft spreken we over een omgangsregeling. Ook in de omgangsregeling worden afspraken gemaakt over hoe jullie de opvoeding willen regelen na jullie scheiding. De ouder zonder gezag heeft geen verplichting om te zorgen, maar heeft wel recht op omgang met de kinderen.

ouderschapsplan
~ Ouderschapsplan ~

Waarom een ouderschapsplan?

In een ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie de zorg en de opvoeding willen regelen. Door het opstellen van het ouderschapsplan worden jullie als de ouders eigenlijk gedwongen om na te denken over hoe jullie de zorg en opvoeding na de scheiding willen invullen. Bij het maken van een ouderschapsplan zouden jullie dus het welzijn van jullie kinderen voorop moeten stellen.

Jullie willen problemen in de toekomst voorkomen door duidelijke en concrete afspraken te maken. Een Mediator scheiden kan jullie helpen met het maken van afspraken, die realistisch zijn en worden nagekomen. Concrete afspraken zijn niet op meerdere manieren te interpreteren, waardoor de kans op discussies tussen jullie kleiner wordt.

Met een gedegen ouderschapsplan wordt voorkomen dat de kinderen de dupe worden van jullie scheiding. Met het vastleggen van concrete afspraken is de kans groot dat jullie minder onenigheid hebben over de zorg en opvoeding van de kinderen.

In een mediation scheiding vertel ik jullie graag meer over waar een ouderschapsplan aan moet voldoen, daarnaast geef ik graag nuttige tips om latere discussies te voorkomen.

Welke onderwerpen zijn verplicht in een ouderschapsplan?

Als ouders kunnen jullie samen bepalen welke afspraken jullie willen opnemen in het ouderschapsplan. Er worden vaak zaken opgenomen waar jullie m.b.t. de opvoeding waarde aan hechten, zoals:

 • schoolkeuze
 • bedtijden
 • zakgeld
 • huiswerk
 • kledingkeuze
 • lichamelijke verzorging

Het ouderschapsplan bevat ook een aantal verplichte onderwerpen, te weten:

 • Hoe zijn de kinderen betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan?
 • De zorgregeling ~ hoe is de zorg en opvoeding verdeeld?
 • Hoe en hoe vaak informeren jullie elkaar over de kinderen?
 • Hoe nemen jullie belangrijke beslissingen over de kinderen?
 • Woon- en verblijfplaats van de kinderen.
 • De kosten van de verzorging en de opvoeding ~ de kinderalimentatie.

Zorgverdeling bij co-ouderschap

Wat jullie ook voor verdeling gaan kiezen, het is belangrijk dat jullie hier goed over nadenken. Wat is realistisch en wat past bij jullie situatie? Hebben jullie allebei de tijd om de zorg ook voor 50% op je te nemen? Zijn jullie van plan om niet te ver van elkaar af te gaan wonen? En de communicatie? Kunnen jullie nog (redelijk) goed met elkaar praten over de kinderen?

Uiteraard staat de behoefte van jullie kinderen op nummer 1. Veel kinderen vinden het fijn om evenveel bij beide ouders te zijn. Het geeft hen het gevoel niet te hoeven kiezen tussen jullie. Voor andere kinderen is het gelijk verdelen van de zorg minder geschikt omdat ze het gevoel hebben steeds te moeten “verhuizen”. Co-ouderschap brengt voor deze kinderen veel onrust met zich mee. Wat past, is dus geheel afhankelijk van jullie situatie en de belangen/behoeften van de kinderen.

https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/co-ouderschap/

Zorgverdeling ~ het kan ook anders

Jullie kunnen ook voor een andere, minder gelijke verdeling kiezen. Ook hier geldt weer dat het bij jullie moet passen en realistisch is en dat het past bij de behoefte van jullie kinderen. Jullie kunnen ervoor kiezen dat de kinderen bij een van jullie tweeën gaan wonen. Voor de niet verzorgende ouder spreken jullie af hoe vaak de kinderen deze ouder zien, meestal wordt hier een schema voor opgesteld.

Er wordt mij weleens gevraagd of hier een soort van standaardregeling voor is. Er bestaat eigenlijk geen standaard regeling, jullie beslissen hier samen over.

Wijzigen ouderschapsplan

Het maken van een concreet en realistisch ouderschapsplan is dus belangrijk voor jullie, maar dus ook voor jullie kinderen. Jullie hebben goede en concrete afspraken gemaakt, maar deze blijken na enige tijd niet meer goed te werken. Dit komt omdat jullie kinderen ouder worden, zich ontwikkelen en andere behoeftes krijgen.

Maar ook jullie situatie kan veranderen. Bijvoorbeeld één van jullie krijgt een baan in een andere plaats, waardoor jullie te ver van elkaar af wonen voor goed co-ouderschap. Jullie kunnen in overleg treden met elkaar en de gemaakte afspraken wijzigen. Komen jullie er samen niet uit? Voor neutrale ondersteuning kunnen jullie een Mediator scheiden inschakelen.

Hulp nodig bij het ouderschap? https://www.nugezamenlijk.nl/

ouderschapsplan mediation

Maak je je zorgen over je situatie?

Ik help jullie graag met het bedenken van oplossingen!

Vul je gegevens in om teruggebeld te worden op een tijdstip dat uitkomt, dan bespreken we de mogelijkheden.

Of neem vrijblijvend contact op mail of bel. Je bent ook welkom om je vraag via Whats App te sturen.

CTA

Wat klanten over mij zeggen

Super deskundige relatie bemiddelaar. Hele fijne gesprekken en goede handvaten gekregen om te verbeteren. De therapie heeft mijzelf als persoon ook geholpen.

Tineke Krijkamp

Heel erg ontspannen,vertrouwd,eerlijk,en leerzaam,echt een aanrader 👍

Marcel Krijkamp

Het was geen makkelijk proces, maar dank dat je het voor ons beide tot een goed einde hebt weten te brengen!

Esmeralda Kinds

Ik ken Claudia als integer en vindingrijk. Ze kan zich goed inleven in anderen en dat komt duidelijk naar voren in haar onpartijdige houding.

Jose de Bruijn

Wij zijn erg tevreden over de werkwijze die Claudia hanteert tijdens onze mediation sessies.
Zij gaf ons direct een goed en ontspannen gevoel, zij haalt de juiste argumenten naar voren en stelt correcte vragen waar wij niet eerder bij stil hebben gestaan.
Zij leert ons bewuster te zijn van de kracht van (non-verbale)communicatie, dus ook hoe het kan komen dat dit vaak misgaat en helpt ons erbij om oplossingen te bedenken.
Claudia is zeer onpartijdig en ontzettend fijn om mee in gesprek te zijn.

Hendrina Sumter

Claudia is een open en eerlijk persoon en ze heeft verstand van zaken!

Sylvia van Wijngaerde

Een zeer professionele aanpak !
Maar vooral een goed persoonlijk contact gehad.
Staat vrolijk in het leven en deelt dat graag met de mensen om haar heen die dat wensen.
Stelt je op je gemak in de toch al moeilijke beslissing
Zeker een aanrader

MF Keislair

Firstly Claudia’s English is perfect, which was a huge relief! The coaching and mentoring that I received was brilliant and really helped me to find direction and put me on the right path. Claudia is a such a lovely person, it made working with her really easy and I always looked forward to my sessions. Thank you Claudia 🙂

N Young

Prettige persoonlijkheid
En leuk contact

S Glavimans

Prettige gesprekken en goede begeleiding. Open, direct en duidelijk.

J Hartman

Erg vriendelijk, heeft me erg goed geholpen. Super bedankt Claudia!

L Verweij

A very good mediator. She handles the case from start to finish. She takes the matter seriously. Wish there were more people like that.

A Murakowski