Ouderschapsplan
Hallo,
Ik ben Claudia Blom, de drijvende kracht achter Optimaal Perspectief Mediation. Mijn doel is om ouders zoals jullie te helpen goede oplossingen te vinden. Met alle mediators, advocaten en hulpverleners kan het soms een doolhof lijken.
Zelf ben ik opgegroeid in een gezin met gescheiden ouders, en helaas was er in mijn tijd geen ouderschapsplan (verplicht). Inmiddels heb ik behoorlijk wat (mediation) opleidingen gevolgd en de nodige ervaring opgedaan. Scheiden gaat niet alleen over emoties, het heeft ook te maken met (financiële) stabiliteit.
Onzekerheid kan de communicatie nog ingewikkelder maken. Jullie willen dingen eerlijk en goed regelen, bijvoorbeeld met een degelijk ouderschapsplan. Nu je dit leest, geef ik jullie hieronder een kort overzicht van de dingen die in een goed ouderschapsplan zouden moeten staan. Ben je nieuwsgierig naar het volledige ouderschapsplan, vol met adviezen en tips en dingen waar jullie mogelijk niet aandenken?? Vul dan je gegevens in. Ik sta klaar om jullie te begeleiden. Mijn focus ligt op het welzijn van jullie kind en ik help jullie om duidelijke grenzen te stellen zonder gedoe en ruzie. Daarnaast kan ik ingewikkelde zaken begrijpelijk uitleggen, zodat jullie een helder overzicht hebben.
Komen jullie er samen niet uit om (nieuwe) afspraken te maken en heb je behoefte aan ondersteuning? Ik jullie graag verder, dat bespaart jullie veel kosten, stress en tijd! Hoe dan ook, als je vragen hebt, kun je me altijd bereiken. Contact gegevens: T: +31 6 20429578, E: claudia@optimaalperspectief.nl. Ik ben er om te helpen.
Groeten,
Claudia
Hoe kan ik het ouderschapsplan wijzigen?
Hoe kan ik het ouderschapsplan wijzigen?
Merk je, dat het bestaande ouderschapsplan niet meer werkt? Dit kan komen door een gewijzigde omstandigheid; bijvoorbeeld verhuizingen, nieuwe partners, inkomensdaling of een nieuwe een baan? In zo’n geval merk je, dat de bestaande afspraken niet meer aansluiten bij je huidige situatie. Het is in dat geval van belang dat jullie nieuwe afspraken gaan maken en vastleggen in het ouderschapsplan.
Allereerst kan de wens tot het wijzigen van het ouderschapsplan met de andere ouder besproken worden. Indien de andere ouder het eens is met de voorgestelde wijziging(en), dan kunnen jullie samen een aangepast ouderschapsplan opstellen of dit door een gezamenlijke advocaat of mediator laten doen.
Bekrachtigen ouderschapsplan
In sommige gevallen is het verstandig om het aangepaste ouderschapsplan door de rechtbank/notaris te laten bekrachtigen. Zo beschikken jullie over een executoriale titel en kan nakoming van de gewijzigde afspraken worden afgedwongen. Heb je een samenlevingsovereenkomst of heb je samen gewoond en samen kinderen? Dan hoeft de verbreking van de samenleving niet perse bij de rechtbank te worden ingediend en zal het ouderschapsplan niet automatisch worden bekrachtigd. In dat geval kunnen jullie er toch voor kiezen om het getekende ouderschapsplan te laten bekrachtigen door een rechter of notaris. De bekrachtiging van het ouderschapsplan levert een executoriale titel op. Dat betekent dat de afspraken die zijn vastgelegd beter kunnen worden afgedwongen wanneer een van de jullie de afspraken niet nakomt.
Evalueren ouderschapsplan
Spreek af om het ouderschapsplan regelmatig te evalueren. Bij gewijzigde omstandigheden; zoals bijvoorbeeld een verhuizing, nieuwe partner, wijziging inkomen of wijziging werktijden, kunnen jullie nieuwe afspraken maken en de wijzigingen in het ouderschapsplan vast laten leggen. Leg in het ouderschapsplan vast hoe jullie nieuwe afspraken maken als je er samen niet uitkomt. Bijvoorbeeld door een deskundige of een mediator in te schakelen. Zo voorkom je onnodige gerechtelijke procedures in de toekomst.
Ouderschapsplan download
ALGEMENE GEGEVENS
DE ONDERGETEKENDEN:
voornamen en achternaam van de vader, wonende te woonplaats vader aan de adres vader, geboren te geboorteplaats vader op geboortedatum vader, BSN-nummer, hierna te noemen “de vader”
en
voornamen en achternaam van de moeder, wonende te woonplaats moeder aan de adres moeder, geboren te geboorteplaats moeder op geboortedatum moeder, BSN-nummer, hierna te noemen “de moeder”
gezamenlijk te noemen: “de ouders”
NEMEN HET VOLGENDE IN AANMERKING:
HET HUWELIJK/DE RELATIE
De ouders zijn getrouwd/samenwonend en voornemens uit elkaar te gaan. De ouders hebben een affectieve relatie gehad. De ouders zijn op datum huwelijk te plaats huwelijk met elkaar gehuwd onder (keuze uit huwelijkse voorwaarden of algehele gemeenschap van goederen).
De afspraken met betrekking tot de (echt)scheiding hebben zij in een aparte overeenkomst vastgelegd. De afspraken met betrekking tot de kinderen leggen zij vast in dit ouderschapsplan.
DE KINDEREN
De ouders spannen zich in om de gevolgen voor de kinderen zoveel mogelijk te beperken. Zij hebben afspraken gemaakt over de wijze waarop zij als een team verder willen gaan en realiseren zich dat het voortzetten van het ouderschap in de nieuwe situatie uitdagend kan zijn. Zij zullen elkaar echter zoveel mogelijk blijven steunen in hun rol als ouder. Zij zijn zich ervan bewust dat hun kinderen volgens de wet recht hebben op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders en weten dat het ouderlijk gezag mede omvat de verplichting van de ouder om de ontwikkeling van de banden met de andere ouder te bevorderen. De wijze waarop zij dit in de praktijk gaan doen is uitgeschreven in dit ouderschapsplan.
Uit dit huwelijk zijn (aantal kinderen) kinderen geboren, van wie de volgende kinderen nog minderjarig zijn:
• (voornamen en achternaam kind), geboren in (geboorteplaats) op (geboortedatum), BSN-nummer.
• (voornamen en achternaam kind), geboren in (geboorteplaats) op (geboortedatum), BSN-nummer
De ouders zijn gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag over de kinderen.
HOE DE AFSPRAKEN TOT STAND ZIJN GEKOMEN
Vul je gegevens in om het hele ouderschapsplan te downloaden.
Wat klanten over mij zeggen