Bij het besluit om te scheiden komt veel kijken, niet in de laatste plaats de keuze tussen een advocaat en een mediator. Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Deze vraag kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het verloop en de uitkomst van het scheidingsproces. Hieronder ga ik dieper in op de verschillen tussen beide opties en in welke situaties je het beste voor een advocaat dan wel een mediator kunt kiezen.

Wat is een mediator?

Een mediator is een neutrale bemiddelaar die beide partijen bijstaat gedurende het scheidingsproces. Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Een mediator vertegenwoordigt niet een specifieke partij, maar faciliteert het gesprek tussen jou en je partner. Mediation richt zich op het vinden van gezamenlijke oplossingen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dit kan vooral voordelig zijn wanneer er nog communicatie mogelijk is en wanneer beide partijen bereid zijn om samen te werken aan afspraken over bijvoorbeeld financiën, bezittingen en eventuele kinderen.

Voordelen van mediation

Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Mediation biedt verschillende voordelen ten opzichte van het inschakelen van een advocaat. Ten eerste is het proces vaak sneller, omdat er geen lange juridische procedures gevoerd hoeven te worden. In plaats daarvan kunnen jij en je partner direct met elkaar in gesprek onder begeleiding van de mediator. Dit kan niet alleen tijd besparen, maar ook emotionele belasting verminderen, omdat het proces minder vijandig kan verlopen.

Een ander belangrijk voordeel is de kostenbesparing. Omdat mediation over het algemeen sneller verloopt en er minder juridische kosten zijn, kan dit een financieel aantrekkelijkere optie zijn dan het inschakelen van ieder een eigen advocaat.

Wanneer kies je voor een advocaat?

Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Er zijn echter situaties waarin het raadzaam kan zijn om een advocaat in te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer de communicatie tussen jou en je partner ernstig verstoord is of wanneer er sprake is van een hoog conflict. In zulke gevallen kan een advocaat optreden als jouw belangenbehartiger en ervoor zorgen dat jouw rechten adequaat worden verdedigd.

Daarnaast kan een advocaat noodzakelijk zijn als er juridische complicaties zijn waar je zelf niet uitkomt, zoals ingewikkelde financiële situaties of onenigheid over de zorg voor de kinderen. Een advocaat kan je adviseren over je rechten en plichten en je helpen om een regeling te treffen.

Belangrijke checks bij het kiezen van een mediator

Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Als je besluit om voor een mediator te kiezen, is het belangrijk om enkele cruciale zaken te controleren:

  1. Is de mediator een geregistreerd MfN-mediator? Een MfN-mediator (Mediatorsfederatie Nederland) voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en staat ingeschreven in het MfN-register, wat een waarborg is voor professionaliteit en bekwaamheid.
  2. Heeft de mediator een specialisatie gedaan op het gebied van familie-mediation? Mediators met een specialisatie in familie-mediation hebben diepere kennis van (echt)scheidingen en zijn beter toegerust om complexe emotionele en praktische vraagstukken aan te pakken dan een basis mediator.
  3. Is de mediator bijvoorbeeld lid van De ScheidingsDeskundige? Lidmaatschap van De ScheidingsDeskundige kan extra vertrouwen geven in de deskundigheid en ervaring van de mediator.

Conclusie

Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Of je nu kiest voor een advocaat of een mediator bij een scheiding hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie en die van je partner. Als jullie in staat zijn om samen tot afspraken te komen en openstaan voor overleg, kan mediation een effectieve en respectvolle manier zijn om uit elkaar te gaan. Het biedt de mogelijkheid om samen tot oplossingen te komen waarbij rekening wordt gehouden met beider belangen.

Aan de andere kant, als er sprake is van grote conflicten of juridische complexiteit, kan het inschakelen van een advocaat essentieel zijn om je belangen te beschermen en een eerlijke regeling te waarborgen.

Scheiding – Wat is beter: advocaat of mediator? Kortom, het is belangrijk om goed na te denken over welke benadering het beste past bij jouw situatie en om indien nodig advies in te winnen bij een professional die gespecialiseerd is in familierecht. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en omstandigheden.

Meer weten over scheiden? Neem contact op om te bespreken wat het beste bij jou past.